Bedrijfsinformatie

Introductie
Het project Porem van Mokum (betekent letterlijk: het Gezicht van Amsterdam)  is opgezet door de beeldhouwster Saskia de Rooy. Het project is in 2011 officieel gestart door de Amsterdamse wethouder Andrée van Es.
Het is een verbindend initiatief voor iedereen die Amsterdam een warm hart toedraagt. Het Porem zet “Amsterdammers” die op wat voor manier dan ook goed zijn voor de stad, in de spotlights. Bijvoorbeeld iemand die zich als vrijwilliger inzet voor het welzijn van medestadsbewoners. Maar het kan ook iemand zijn waarvan u als bedrijf zegt dat deze man of vrouw voor u een rots in de branding is, zoals de receptioniste, de schoonmaker  of de boekhouder. Iemand die u wel eens in het zonnetje wilt zetten.

Waarom
Omdat dít in onze beleving het moment is om even stil te staan bij wat de basis vormt voor onze bruisende stad: de mensen die zich dag in dag uit inspannen om alles goed te laten draaien. Om mensen met elkaar te verbinden.
We horen vooral over crisis, werkloosheid en zware tijden. Deze eenzijdige focus maakt niet gelukkig. Er is er ook veel dat wel goed gaat en waar we wel eens bij stil kunnen staan.
Het Porem van Mokum laat ons weer kijken naar het goede; vanuit het hart. Stilstaan bij wat er allemaal wél is en waar we vaak aan voorbijgaan maar wat uitermate waardevol is voor ons leven. Zodat we ons bewust worden van de verbinding die wij als Amsterdammers met elkaar hebben en die ons blij maakt om hier te wonen en of te werken.

Wat
Het idee van het Porem van Mokum is om een portrettengalerij in beelden te maken van inspirerende Amsterdammers. Niet alleen de bestuurders en directeuren maar juist ook de mensen die dag in dag uit hun beste beentje voorzetten en waar de stad op draait. Kortom, iedereen die verbonden is met Amsterdam kan in aanmerking voor een portret.

Het Porem van Mokum biedt hiervoor een platform. Voorwaarde is dat de geportretteerden worden voorgedragen. Iedereen kan mensen voordragen. De portretten kunnen gesponsord worden. Het eindresultaat is een reeks van beelden
van Amsterdammers uit alle lagen van de bevolking, uit alle wijken en alle beroepen. Van jong tot oud. Een afspiegeling van de bewoners die Amsterdam maken tot wat het is: een bruisende stad. Voor een optimale afspiegeling is dan ook nodig dat de voordracht aansluit bij de al gemaakte portretten.

Publiciteit
Het project heeft al veel aandacht gekregen in de media. Niet alleen in de Amsterdamse en regionale media als AT5 , RTVNH en Het Parool, maar ook grote foto’s in de landelijke dagbladen als de Telegraaf en de Volkskrant.

Comité van Aanbeveling
Afgelopen jaar zijn de kunstenaars en vrijwilligers druk bezig geweest om de voordrachten te verzamelen en de portretten te maken. Prominente Amsterdammers hebben het idee omarmd en samen een Comité van Aanbeveling gevormd.
Dit Comité bestaat uit : Ferry Houterman, Erik Gerritsen, Hedy d’Ancona, Andreé van Es,  Fatima Elatik, Hans Kamps, Hanneke Groenteman en Huub Oosterhuis.
Meer informatie over het project vindt u op de andere pagina's van deze site.

Al meer dan 110 portretten gerealiseerd
Op dit moment zijn -ondanks de crisis- al meer dan 110 portretten gerealiseerd. En ze zijn prachtig!  Afgelopen jaar zijn ze in groepen van 9 in verschillende filialen van de OBA (Openbare bibliotheek Amsterdam) zichtbaar geweest en de reacties waren overal enthousiast.
Nu is het zover om ze tentoon te stellen. De plek waar dat het beste past: het Stadhuis heeft graag Ja gezegd en biedt een overdekte straat aan in de Stopera van eind oktober tot 6 december dit jaar. Om dat te kunnen realiseren is er geld nodig.

Tentoonstelling mogelijk maken
Want er moet een speciale wand komen om de portretten aan te bevestigen, er moet beveiliging komen, we willen een grote opening met veel Amsterdamse gasten, affiches in de stad  etc..
Kortom, we hebben al gauw een bedrag nodig van minimaal € 29.000. Dat is veel voor een organisatie die op vrijwilligers steunt. Er zijn verzoeken bij Fondsen ingediend,  maar we vragen ook medewerking van het bedrijfsleven in de stad. Grote  bedrijven, middelgrote bedrijven en kleine bedrijven. Uw bedrijf.
Als u meedoet, laat u zien dat u het talent en de kracht in Amsterdam waardeert en trots bent op uw vestiging in Amsterdam. U laat zien dat het u om mensen gaat en geeft met uw medewerking de relevantie van het Porem van Mokum smoel. U geeft met uw medewerking Amsterdam een gezicht..
Immers, mensen maken de stad, zoals de inzet van uw mensen uw bedrijf maken!