Nieuws

FILMPJES: 
Klik hier voor het filmpje Het Porem van Mokum in beeld / de eerste 2 jaar, 31 okt 2013 
Click Here for the movie The Face of Amsterdam (ENGLISH SUBTITLED),31 okt. 2013
Klik hier voor de aflevering van In de Stad (AT5) nav de opening van de expositie, 31 okt 2013
Klik hier voor het item in NoordHollands Diep (RTVN-Holland) met Akwasi Frimpong, mei 2012
Klik hier voor het filmpje van de daklozenkrantverkoper die een beeld krijgt, april 2012
Klik hier voor het AT5 filmpje over het Porem van Mokum, maart 2012
Klik hier voor het filmpje van de start van het Porem van Mokum, sept. 2011

NIEUWS:

28 augustus 2014
Porem van Mokum zal te zien zijn bij de HVA 
De tentoonstelling was tot en met 3 december 2013 te zien in het Amsterdamse Stadhuis en is een groot succes geweest. Nu zal een deel van de portretten een tijdelijk thuis vinden in het MüllerLulofshuis van de HVA aan de Wibautstraat. Deze plaats is voor iedereen toegankelijk. Voorbereidingen zijn in volle gang. We zullen in ieder geval hier en op facebook melden als de portretten er te zien zijn. Het Porem groeit langzaam verder!

16 januari
Er is door Rineke Vonk en Helena de Jong van Filmbaksel ook een filmpje gemaakt van de tentoonstelling...op de valreep, op de laatste dag.

13 januari
Even op de rekening van het Porem zie ik dat we een donatie hebben gekregen van mevrouw Smeets met de opmerking; 'Kies 3 beelden'. Ik ben ontroerd...En zal het natuurlijk doen. U hoort meer!

30 november
Henk Kortschot, de blinde receptionist van het Slotervaartziekenhuis en een van de geportretteerden in het Porem van Mokum is ook naar de tentoonstelling gekomen om deze te bekijken met zijn handen. Hij kreeg toestemming om de portretten te betasten en kreeg uitleg bij de beelden van Saskia de Rooy.
Klik hier voor portret en interview met Henk Kortschot
29 november

Vondeling bij de tentoonstelling

Toen Saskia de Rooy vanmiddag bij de tentoonstellling in het Stadhuis aankwam, schrok ze in eerste instantie. Onder de wand met portretten lag op de grond een beeld. Maar toen ze dichterbij kwam, zag ze direct dat het een nieuw portret was. Van een baby, uitgevoerd in grijs betoncement. Het was een nieuw portret. Bij het beeldje lag een briefje met de tekst "Zorg goed voor mij". En op de achterkant van het kopje staat 'Lientje' geschreven. Saskia heeft zich met liefde over de vondeling  ontfermd en zal er voor zorgen dat er goed voor Lientje wordt gezorgd. 26 november

De tentoonstelling staat nog precies een week!
Als je wilde gaan is nu het moment om dat te plannen!
Tussen 12 en 5 is er een gastheer of gastvrouw die je kan vertellen over het hoe en waarom. Je bent zéér welkom. NB zondag 1 december is het Stadhuis GESLOTEN.

9 november 
Het Porem wordt ook op internet op verschillende plaatsen vermeld:. 
*Dichtbij.nl  Toon Borst ontmoet Akwasi Frimpong http://www.dichtbij.nl/
*Persbureau Novum mooie foto's van het opbouwen van de expositie: http://bit.ly/17op8Hx  
*Irene van Hooren van bureau Klare Taal over het (vrijwillig) interviewen voor het Porem van Mokum:
.http://blogs.klaretaal.com/irene/2013/02/12/vrijwilligerswerk-loont/ 
* en de volgende vermeldingen van de expositie:
   -Gemeente Amsterdam: 
http://www.amsterdam.nl/zorg-welzijn/hoffelijk-amsterdam/laat-inspireren/porem-van-mokum/
   -Amsterdams Uitburo:
http://www.amsterdamsuitburo.nl/nieuws/porem-van-mokum-–-het-gezicht-van-amsterdam
   8 november
agenda NRC/Handelsblad:

Met Andy Giannoudis door Saskia de Rooy en Cora van Delden door Raymond Huisman.4 november
Porem van Mokum doet mee met de Dag van de Dialoog en organiseert drie gesprekstafels as vrijdag 8 november. Maximaal 8 mensen per keer gaan onder leiding van een getrainde gespreksleider met elkaar in dialoog. Dat betekent, luisteren, openstaan voor de ander en niet oordelen of elkaar met argumenten aftroeven (zoals in een debat). Staat u ook open voor verrassende en inspirerende ontmoetingen met onbekende Amsterdammers?  Geeft u dan op voor een gespreksronde. U kunt meedoen om 10.30 uur, 13.30 uur en 16.00 uur. Deelname kost niets!. De gesprekken vinden plaats naast de tentoonstelling Porem van Mokum, in het brede deel van de gang, voor de ingang van het Muziektheater. U kunt zich opgeven bij aikmeeuse@zonnet.nl  .Zie ook www.amsterdamdialooog.nl 

8 nov. Dialoogtafel geleid door Netty Droog. Er waren er in totaal 3.
 


3 november
Impressie van de opening op 31 oktober...
Foto's gemaakt door Sandra de Witte.

de mannen van de zaal...


de onthulling...

foto moment...

wie is wie...

Kijk...

Koekjes van de vrouwen van Herstellingplaza en kaartjes.1 november: Het Parool
Jan Sierhuis bij zijn portret door Clare van Stolk, Jetty Noten bij haar portret door Salwa Jabli, Madelief Blanken bij haar portret door Raymond Huisman.31 oktober
De tentoonstelling Porem van Mokum in het Stadhuis is geopend door wethouder Andrée van Es tijdens een feestelijke bijeenkomst.Foto's volgen. Zie ook het nieuwste filmpje (hierboven) van AT5 met Frank Awick, 31 oktober.


21 oktober 
Voor de pers: Er zijn foto's en origineel filmmateriaal beschikbaar. Neem contact op met Aik Meeuse 0644658820 

 PERSBERICHT1-11 t/m 3-12 2013 in Stadhuis Amsterdam

Tentoonstelling  

 ere galerij van inspirerende Amsterdammers

Porem van Mokum – het Gezicht van AmsterdamIn de komende maand november wordt het Stadhuis van Amsterdam opgesierd met 108 portretten in keramiek van inspirerende Amsterdammers. De portretten zijn gemaakt door 17 Amsterdamse beeldhouwers, op voordracht van stadsgenoten.In de semi-openbare gang van het Stadhuis kan het publiek gratis kennismaken met deze geportretteerde Amsterdammers. Samen geven ze Amsterdam een gezicht. Ieder draagt op zijn of haar wijze bij aan een prettige, leefbare en diverse stad. QR codes bij de beelden (en begeleidende brochures) geven toegang tot interviews met de geportretteerden. Vrijwilligers geven in de middagen antwoorden op vragen van bezoekers.

De veelheid aan kunstenaars laat ook de verscheidenheid in hedendaagse portretkunst zien. De  portrettengalerij van het Porem van Mokum is een eerbetoon aan de diversiteit van de stad.Project in uitvoering

Het initiatief van het Porem van Mokum is van beeldend kunstenaar Saskia de Rooy en is gestart in september 2011. Bedoeling is om uiteindelijk 365 beelden te maken die de diversiteit van de stad weerspiegelen. De beeldhouwers en de (vrijwilligers)organisatie zijn er op dit moment in geslaagd meer dan 100 beelden te realiseren, een ware eregalerij. Een voorbeeld van een burgerinitiatief van kunstenaars met maatschappelijke relevantie.Met de tentoonstelling in het Stadhuis zijn deze portretten voor het eerst allemaal samen te zien en hoopt de organisatie Amsterdamse bedrijven en (groepen) particulieren enthousiast te maken om ook de ontbrekende portretten te financieren.

Ook hoopt de organisatie dat de tijdelijke tentoonstelling in het Stadhuis zal leiden tot een plaats in de stad waar de portrettengalerij in de toekomst blijvend zichtbaar is. FACTS:

titel:                                  Porem van Mokumhet gezicht van Amsterdam

                   beelden van 17 Amsterdamse kunstenaars

open:                                1 november- t/m 3 december 2013 - 07.00 – 24.00 uur

toegang                             GRATIS

plaats                                semi-openbare gang in het Stadhuis (tussen ingang Muziektheater en overdekte                                         straat), Stadhuis Amsterdam, Amstel 1.

website                            www.poremvanmokum.nl       De tentoonstelling kan er komen dankzij financiële bijdragen van:

het Amsterdamse Fonds voor de Kunst, het Amsterdamsche Fonds, het Prins Bernhard Cultuur Fonds Noord-Holland en de Gemeente Amsterdam.

NB voor de redactie


·         De feestelijke opening zal plaatsvinden op donderdag 31 oktober om 17.30 uur in de Boekmanzaal m.m.v.  o.a .  Andrée van Es- wethouder van Amsterdam.

o   Fotomoment om ong. 18.30 uur

·         Foto’s  - verschillende foto’s van portretten zijn beschikbaar
·         Film  - er is is origineel filmmateriaal over de totstandkoming van het project beschikbaar
·         Mogelijkheid tot interviews met Saskia de Rooy (initiatiefneemster) of andere beeldhouwers.
·         meer informatie bij : Aik Meeuse, aik@poremvanmokum.nl  06 44658820  

 

3 oktober
Het affiche is klaar!


Ontwerp: Jackie Mulder Design Studio


26 september 
GEZOCHT: mensen die het leuk vinden om bij de tentoonstelling Porem van Mokum GASTHEER / GASTVROUW te zijn . We zoeken vrijwilligers van 1 november tot en met 3 december.Taken:

We zoeken mensen die herkenbaar in de tentoonstelling aanwezig willen zijn om vragen van bezoekers over de tentoonstelling te willen beantwoorden. U vertelt hen over wat het Porem van Mokum is, wie er in de portrettengalerij zijn opgenomen, waarom zij daarin zitten, hoe  de portretten zijn gemaakt, enzovoorts. Ook kunt u belangstellenden aanmoedigen om mee te doen aan het vervolg van het project.  Er kunnennog steeds mensen worden voorgedragen en gesponsord! Ook wordt van u gevraagd toezicht op de expositie te houden, de tv monitor aan- en uit te zetten, etc.Beloning:

-Interessante  en verrassende ontmoetingen en gesprekken over een inspirerend project

-consumptie

-uitnodiging voor de feestelijke opening op 31 oktober om 17.30 door wethouder Andrée van EsWat we vragen:

Uw beschikbaarheid ergens in de periode van 1 november - 3 december 2013.

U kunt zich opgeven voor zoveel tijdvakken als u wilt: iedere dag (ook in het weekend) van 12 - 14 uur; van 14 - 16 uur en van 16- 18 uur).  (En natuurlijk mag u een vriend/ vriendin meenemen voor de gezelligheid!).Inlichtingen
bij Aik Meeuse. 06 44658820 (graag tussen 16.00 en 1800 uur)
 

Opgeven bij:
Sandra Baaij. sandrabaaij@gmail.com20 september.
Tot onze spijt is afgelopen woensdag 18 september Johannes van Dam overleden.
Hij is een van de geportretteerden van het Porem en hij was een bijzondere en inspirerende Amsterdammer. We zullen hem missen.

22 augustus


Help mee de tentoonstelling tot een succes te maken!  
Bij de organisatie van de tentoonstelling komt heel veel kijken. Hulp kunnen we daarbij goed gebruiken. Samen kunnen we het tot een succes maken!  GEEF JE OP
Gastvrouw / gastheer
We willen graag dat er iedere dag tussen 12.00 en 18.00 uur een vrijwilliger bij de tentoonstelling is die het publiek wil vertellen over de achtergronden van het Porem van Mokum, hen wijst op de mogelijkheden om mee te doen, en tevens een oogje in het zeil houdt. Dat vraagt de inzet van veel vrijwilligers. Van mensen als U! Geef u op als gastheer/gastvrouw. U krijgt er een boeiende middag met verrassende ontmoetingen voor terug. En vraag het ook aan uw vrienden en bekenden om mee te doen. Hoe meer mensen, hoe makkelijker het wordt. 
U kunt zich aanmelden bij Sandra Baay via info@poremvanmokum.nl ovv gastheer/gastvrouw
Catering
Voor de openingsbijeenkomst op 31 oktober zoeken we vrijwilligers die willen helpen met de catering. Zowel drankjes uitschenken als het meenemen en uitserveren van hapjes. Opgeven bij Sylvia Fennis, via info@poremvanmokum.nl ovv opening. mailadres. En …  wie heeft de gouden tip voor het gesponsord krijgen van drankjes??!!
Muziek
Wie komt de opening opluisteren met leuke muziek. Muziek uit alle windstreken is welkom! 
Teksten maken
Er is al een groep mensen bezig om de geportretteerden te interviewen en hun verhalen op te halen. Maar we kunnen in september nog meer hulp gebruiken. Wie vindt het leuk om op bezoek te gaan bij inspirerende Amsterdammers?  Opgeven bij Nicoline Ekama via info@poremvanmokum.nl ovv interviewen
Technische hulp
29 – 30 oktober  wordt de tentoonstelling ingericht;  5 en 6 december afgebroken. Wie wil helpen?
Opgeven bij Saskia de Rooy via info@poremvanmokum.nl ovv bouwen en breken.22 augustus 

Nieuwsbrief 6 is uit met nieuws over tentoonstelling

Vandaag is de Nieuwsbrief nummer 6 uitgegaan naar het adresbestand van alle betrokkenen en geinteresseerden in het Porem van Mokum. Hij gaat natuurlijk over het Goede Nieuws dat de tentoonstelling in november te zien zal zijn en dat de opening op 31 oktober gepland is. Ook beschrijft Saskia de Rooy haar ervaringen met de eerste uitvoering van het educatieve project van het Porem van Mokum  op Basisschool De Weidevogel.
Maar ook is er te lezen dat er nog veel werk te verzetten valt en dat alle hulp welkom is. We zoeken met name mensen die nog interviews van geportretteerden willen afnemen, mensen die in de maand november als vrijwilliger gastvrouw/gastheer bij de tentoonstelling willen zijn; en mensen die willen helpen bij de opening. Wilt u ook samen het Porem van Mokum tot een succes maken? Geef u dan op als vrijwilliger: info@poremvanmokum.nl Op dit mailadres kunt u ook de nieuwsbrief opvragen.


20 augustus

Fondsen geven geld voor tentoonstelling Porem van Mokum 

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Prins Bernhard Cultuur Fonds Noord-Holland en het Amsterdamsche Fonds hebben aanvragen van het Porem van Mokum gehonoreerd om in november een tentoonstelling in het Stadhuis te kunnen realiseren. Dat is geweldig nieuws! Van 1 november tot en met 3 december zullen 101 portretten van inspirerende Amsterdammers aan het publiek worden getoond.
Er moeten vooral kosten worden gemaakt om een voorzetwand te plaatsen voor de muur van 34 meter tussen ingang Muziektheater en de overdekte straat..

6 juli
Het paneel met 9 portretten is verhuisd naar de bibliotheek Bijlmer Centrum.Veel plezier bij het bekijken!

Bibliotheek Amsterdam, Bijlmercentrum

BRC1.jpg
Frankemaheerd 2
1102 AN AMSTERDAM ZUIDOOST; Telefoon 0206979916


25 mei
We staan met een kraam op de markt bij het Buikslotermeer.
Te vinden naast Boef. Kom je kijken?


2 mei
Sinds gisteren staat het paneel met 9 portretten in de bibliotheek Reigersbos. Het zal hier een maand blijven.


REI.jpg 
Rossumplein 1 1106AX Amsterdam Zuidoost.

De bezoekers van de bieb in de Spaarndammerbuurt zullen hem waarschijnlijk missen!


8 april
Anja Vosdingh Bessem is nieuw bij de beeldhouwers!
Welkom Anja! Bij de Beeldhouwers is haar eerste Porem portret te zien en ook te lezen over haar aanpak. Fijn dat je erbij bent. 

19 maart
Akwasi Frimpong, één van onze geportretteerden in het Parool.

Overigens heeft de Amsterdammer van het jaar Mark van Zandwijk Iris Kuethe van KinderBeestFeest voorgedragen voor het Porem van Mokum.
Zij werken beiden met groepen vrijwilligers die dromen mogelijk maken, net als wij bij het Porem van Mokum.

19 maart
Vandaag zijn de portretten verhuisd van de Indische buurt naar de Spaarndammer bibliotheek
Spaarndammerstraat 490. Hier zijn ze tot EIND APRIL te zien. 
Daarna gaan ze naar bibliotheek Reigersbos in de Bijlmer

15 februari
De 9 portretten zijn te zien in de bibliotheek in de Indische Buurt, javaplein 2. Hierna verhuist het paneel naar de Spaarndammerbuurt.


7 december
Porems in Bos en Lommer
De hele maand  december 2012 en de hele maand januari 2013 is een paneel met 9 portretten te zien in
de Openbare Bibliotheek Bos en Lommer,
Bos en Lommerplein 176,  AMSTERDAM
Zie voor openingstijden www.oba.nl

 16 november

Nieuwsbrief 5 is uit!
Met o.a. het honderdste portret in de maak...
Heeft u hem niet gehad en bent u benieuwd?
Vraag de nieuwsbrief gratis aan bij info@poremvanmokum.nl 


 10 november

Porems in metrostation?
De Amsterdamse metro krijgt er 8 ondergrondse stations bij. Voor ieder station is er een bedrag gereserveerd voor kunst. Zou het niet mooi zijn om in een station de Amsterdammer centraal te stellen met een portrettengalerij van Amsterdammers die door Amsterdamse kunstenaars zijn gemaakt? De dagelijkse reiziger kan iedere keer weer een andere Amsterdammer ontmoeten en zich laten verrassen en inspireren door dat levensverhaal.

Door de informatie in (o.a.) een QR code weer te geven, kunnen de reizigers die met hun smartphone zitten te spelen, makkelijk de informatie oproepen, ook als ze verder reizen. Het team van porem van Mokum heeft een brief geschreven aan de dienst Metro met het verzoek tot een nader gesprek. Wordt vervolgd..... (hopelijk)

En het idee zou ook in een bestaand station kunnen worden toegepast. b.v in Metrostation Waterlooplein, bij het Stadhuis van en voor alle Amsterdammers ...             fotomontage: Koos Baaij 


3 november 
Porems in de Staatsliedenbuurt

De hele maand  november is een paneel met 9 portretten te zien in de Openbare Bibliotheek Staatsliedenbuurt
Van Hallstraat 615, 1051HE Amsterdam.
Zie voor openingstijden www.oba.nl9 oktober
Porems in Noord
Er is vanaf vandaag tot en met eind oktober ook een paneel met 9 portretten te zien in de vestiging Noord, locatie Landsmeer van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam

Hagedoornplein 1b
1031 BV Amsterdam


1 oktober
Porms in Noord
In de maand oktober zijn 9 portretten van het Porem te zien in de

Bibliotheek Banne Buiksloot

bannebuiksloot.jpg
Ankerplaats 18
1034KC AMSTERDAM


1 oktober
Locatie gezocht!
Het Porem van Mokum zoekt een locatie waar we einde 2013 (bv november) de eerste portrettengalerij van 101 Amsterdammers kunnen laten zien. Het moet een ruimte zijn met zeker 25 meter wand waaraan de portretten bevestigd kunnen worden. Een ruimte die 's nachts afgesloten kan worden en waar overdag publiek kan komen en toezicht is, liefst op een drukke locatie in de stad. Graag tips en suggesties naar info@poremvanmokum.nl 

1 september
Porems in Noord
In de maand september zijn 9 portretten van het Porem te zien in de Molenwijk Bibliotheek in Amsterdam Noord,
Molenwijk 21, 1035EG AmsterdamDe resultaten van de workshop voor kinderen die in augustus bij Boef zijn gehouden, zijn nu, in de maand september te zien in de etalage van Boef, aan het Buikslotermeerplein 21 in Noord (in de oude FEBO, naast de V&D). Met veel enthousiasme hebben de kinderen eigen 'Porems' gemaakt.
De workshops werden georganiseerd in samenwerking met Boef en Noordjes Kinderkunst.
                        

15 augustus
in De Telegraaf vanmorgen verscheen de volgende foto met bijschrift:

 14 augustus
Blinde Amsterdammer kiest wie hem mag portretteren
Vandaag koos Henk Kortschot de beeldhouwer die zijn portret gaat maken, door verschillende portretten met zijn handen te voelen. Henk is als telefoonreceptionist de stem van het Slotervaart Ziekenhuis en heeft voro iedereen een vriendelijk woord klaar.
Om zijn keuze te kunnen maken nam Saskia de Rooy, initiatiefnemer van het Porem van Mokum 14 portretten van verschillende beeldhouwers mee naar Henk, zodat hij ze kon zien met zijn handen en hij zijn voorkeur kon bepalen. Anna Hulzink is de uitverkorene, zij is de beeldhouwer die hij uiteindelijk koos om zijn portret te maken.
Foto: Koos Baay


 
1 augustus
Deeltentoonstellingen van negen Porem portretten zijn in de maand augustus te zien op de volgende locaties:
bij de Kinker bibliotheek,
Nicolaas Beetsstraat 86
1053 RP Amsterdam,En in de etalage van de American Book Centre 
Spui 12
1012 XA Amsterdam
020 6255537

De Workshops bij Boef, in samenwerking met Boef en Noordjes Kinderkunst, aan het Buikslotermeerplein, waren bijzonder geslaagd. Kinderen met de tong uit de mond maakten fantastische maskers. In september zijn ze te zien in de etalage van Boef. Dan zijn ze gedroogd en gebakken.

5 juni
Porem deze maand op twee plekken te zien
In de maand juni zijn op twee plekken in de stad deeltentoonstellingen te zien van het Porem van Mokum. Het gaat om panelen met ieder 9 portretten.

 
De eerste serie is te zien in de Mercator bibliotheek, Mercatorplein 89 in Amsterdam West. De tweede reeks is te zien in het pand van BOEF, Buikslotermeerplein 21 in Noord (in de oude FEBO, naast de V&D).
31mei

Porem op televisie bij RTVNoord Holland

Het programma Noord-Hollands Diep besteedt vandaag om 17.15 uur aandacht aan het Porem van Mokum met een interview met beeldhouwer Saskia de Rooy en geportretteerde Akwasi Frimpong. De uitzending wordt ieder uur herhaald. Klik hier om de uitzending te zien.


25 mei
Volkskrant zet Porem van Mokum in het zonnetje
Met twee prachtige foto's van Joost van den Broek en een lang bijschrift besteedt de Volkskrant van 25 mei op pag. 8 aandacht aan het project Porem van Mokum:
24 mei
Vanmiddag wordt portret gemaakt van Akwasi Frimpon

Beeldhouwer Saskia de Rooy maakt vanmiddag een portret van hardloper Akwasi Frimpong die hard traint om mee te doen met de Olympische Spelen. Akwasi is als 8 jarige jongen in de Bijlmer komen wonen. 13 jaar lang heeft hij gevochten voor een verblijfsvergunning. Dat is hem gelukt. Ondertussen werkte hij met grote discipline aan zijn droom: een grote hardloper te worden die op de Olympische Spelen mag uitkomen. Zie zijn site voor zijn www.akwasifrimpong.com21 mei
Aandacht in het blad Kerk in Mokum

In het mei/juninummer van het blad Kerk in Mokum, het tijdschrift van de Protestantse Kerk in Amsterdams ver 'kerk, cultuur en samenleving' staat op pagina 12 een groot artikel over het Porem van Mokum, gebaseerd op een interview met initiatiefneemster Saskia de Rooy.

Opvallend is ook het openingsinterview met Fatima Elatik in dit nummer over haar inspiratie om anderen te helpen. Fatima Elatik is ook lid van het Comité van Aanbeveling van het Porem van Mokum.


16 mei
Portret van Yuri Honing zoekt sponsor; portret van Misha Mengelberg heeft er een gevonden.Op 16 mei werd in het Bimhuis de Boy Edgar Prijs uitgereikt aan saxofonist, componist en bandleider Yuri Honing. Deze prijs is de belangrijkste in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. In het Bimhuis waren twee portretten uit het Porem van Mokum te zien van grootheden uit deze muziek: van Misha Mengelberg en de winnaar Yuri Honing.


De beide portretten zijn gemaakt door de kunstenaars van het Porem van Mokum, vooruitlopend op financiering. Als u vindt dat deze gezichten een plaats moeten krijgen in het Porem van Mokum, en u wilt een portret sponsoren, verzoeken wij u contact op te nemen met info@poremvanmokum.nl.! Geef deze portretten een plaats in het Porem van Mokum als uw cadeau aan de stad Amsterdam.
30 april

Porem in Mei op twee plekken te zien

  
In de maand mei zijn op twee plekken in de stad deeltentoonstellingen te zien van het Porem van Mokum. Het gaat om panelen met ieder 9 portretten. De eerste serie is te zien in de etalage van distilleerderij de Ooievaar, Driehoekstraat 18 te Amstedam (achter de Haarlemmerstraat).


De tweede serie is te zien in het centrum De Nieuwe Liefde, Da Costastraat 102. (net als in april).
27 april
Porem van Mokum als alternatief voor de lintjesregen

De organisatie is benaderd door een groep mensen die iemand willen eren voor de inzet van die persoon voor de wijk waarin zij leeft. Eerst werd gedacht aan een lintje. Maar daar gelden strikte eisen aan, het is een lange procedure en niet iedereen is geporteerd van de Koninklijke onderscheiding. Iemand wist van het bestaan van het Porem van Mokum, een portrettengalerij om inspirerende Amsterdammers te eren. Dat vormde een goed alternatief voor een koninklijke onderscheiding. Een goed idee!
25 april
Comité van Aanbeveling treedt naar buiten

Het zijn niet de minsten die hun naam willen verlenen aan het Porem van Mokum en zich hebben verbonden in het Comité van Aanbeveling: oud minister van cultuur Hedy d' Ancona, stadsdeelvoorzitter Amsterdam Oost Fatima Elatik, wethouder Andrée van Es, bestuursvoorzitter Bureau Jeugdzorg AA Erik Gerritsen, televisiepresentatrice Hanneke Groenteman, bedrijfscommissaris/maatschappelijk bestuurder Ferry Houterman, Ser-kroonlid Hans Kamps en dichter/theoloog Huub Oosterhuis. Op een aparte pagina op de websiteprijzen zij in korte quotes het project aan. Klik hier
21 april
AMSTERDAM HOFFELIJK

De nieuwe site van Amsterdam.nl gaat over hoffelijkheid. Over een stad waar iedereen meedoet, waar we respect voor elkaar hebben en plezierig samenleven. DE site geeft tips hoe we daarvoor kunnen zorgen. En op de pagina met 'Laat je inspireren"wordt ook verwezen naar het Porem van Mokum. Zie www.amsterdam.nl/hoffelijk.
19 april
INTERVIEW op RADIO AMSTERDAM FM

Luister hier naar het interview met Saskia de Rooy, initiatiefneemster van het Porem van Mokum dat vandaag werd uitgezonden.
4 april
UITKRANT geeft aandacht aan POREMDe Amsterdamse UITKRANT van April besteedt op pagina 2 aandacht aan het Porem van Mokum.

De deeltentoonstellingen van Porem zijn in de maand april op drie plaatsen in de stad te zien:

in gebouw museum De Noord, hoek Meeuwenlaan/Zamenhofstraat (Zamenhofstraat 28a)
in de etalage van beeldhouwer Saskia Pfaeltzer, Nassaukade 126
in het gebouw van De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102 (zie bericht 19 maart ).
2 april 2012
Filmpje op internet van daklozenkrantverkoper die wordt geportretteerdVan het portretteren van Andy, de daklozenkrantverkoper bij het AHfiliaal in de Sarphatistraat, heeft Novum Nieuws een filmpje gemaakt. Hierin vertellen Lisette en Frenk waarom zij Andy hebben voorgedragen en gesponsord om in het Porem van Mokum te worden opgenomen. Het filmpje is op verschillende sites te zien (geweest) zoals nu.nl, marokko.nl, zie.nl, filmpjes24.nl en zoomin.nl. Klik hier om het filmpje te zien.30 maart 2012
Verkoper daklozenkrant wordt zondag voor ingang AH door beeldhouwer geportretteerd

Zondagmiddag 1 april vanaf 13.15 uur zal Saskia de Rooy voor de ingang van de AH winkel op de Sarphatistraat 141 K in Amsterdam het gezicht van de verkoper van de daklozenkrant Andy vastleggen in klei.

Andy is voorgedragen door Lisette en Frenk. Toen zij hun vrienden voor hun verjaardagen uitnodigden, vroegen ze als cadeau een bijdrage voor het Porem van Mokum. “Dit prachtige project dat zonder subsidie draait, geeft een gezicht en stem aan de culturele rijkdom en diversiteit van Amsterdam. Daarom, en omdat de kunsten alle steun verdienen in deze tijden, lijkt het ons leuk als onze vrienden een portretbeeld sponsoren van een bijzonder Amsterdammer. Wij willen Andy voorstellen, de daklozenkrant- verkoper bij onze AH. Hij heeft al toegezegd, maar niet overdag, want... "dan moet ik werken".

Nadat het geld bijeen was gebracht en de beeldhouwer Andy voorstelde om op zondagmiddag naar het atelier te komen zei Andy: “Nee, dat kan niet, want ook zondag moet ik werken”. Dus gaat Saskia de Rooy - ook initiatiefnemer van het Porem van Mokum zondag - naar de plek toe waar Andy altijd werkt: de ingang van de AH aan de Sarphatistraat te Amsterdam.29 maart 2012
ANBI verklaring geeft belastingvoordeel aan portretsponsors!De Stichting R2, onder wiens auspiciën het project Porem van Mokum wordt uitgevoerd heeft van de Belastingdienst schriftelijk bevestiging gekregen dat de culturele ANBI verklaring wordt toegekend (fiscaal nummer 8129 40490). Dit gebeurt met terugwerkende kracht tot 28/10/2011.
Dit heeft grote voordelen voor mensen en bedrijven die giften overmaken voor het Porem van Mokum.

Voor eenmalige giften geldt dat deze aftrekbaar zijn als ze met alle andere giften dat jaar meer dan 1% van het verzamelinkomen vormen (en niet meer dan 10%). Omdat een gift aan het Porem van Mokum een gift is aan een culturele ANBI geldt een multiplier van 125%. De fiscus accepteert dus dat er een kwart meer wordt afgetrokken dan er daadwerkelijk is geschonken.. Een donatie van € 365 geldt voor de belasting dus als een gift van € 456,25. Deze kan worden afgetrokken van het inkomen. Afhankelijk van het belastingtarief, betekent dit bv bij het belastingtarief van 52% een teruggave van €237,25 . Een donatie van € 365, kost de gever in dit voorbeeld dus in werkelijkheid maar € 127,75! Een

goede reden om niet een, maar meerdere portretten te sponsoren! Meer informatie op www.anbi.nl19 maart 2012
POREM in april op drie plekken in de stad te zien
In de maand april zijn op drie plaatsen deeltentoonstellingen van het Porem van Mokum te zien:
Gebouw Museum de Noord


in gebouw museum De Noord, hoek Meeuwenlaan/Zamenhofstraat (Zamenhofstraat 28a)


in de etalage van beeldhouwer Saskia Pfaeltzer, Nassaukade 126

in het gebouw van De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102 (zie bericht hieronder).


19 maart 2012
POREM in De Nieuwe Liefde
In de maand april is een selectie van 9 portretten in De Nieuwe Liefde – centrum voor debat, bezinning en poëzie - te zien.

Op vrijdag 30 maart geeft Saskia de Rooy, initiatiefneemster van het Porem van Mokum, een toelichting op de presentatie en het project in het zevende Café De Nieuwe Liefde.


Dit maandelijkse vrijdagmiddagprogramma begint om 17.30 uur (inloop om 16.30 uur).

Andere gasten zijn: Bas Haring, 'volksfilosoof', bijzonder hoogleraar publiek begrip van wetenschap en schrijver, over de ziel, het thema van de Maand van de Filosofie en Hans Jaap Melissen, journalist, over de situatie in Syrië.


Presentatie: Stephan Sanders.


Entree gratis! Na afloop kunt u blijven eten in De Nieuwe Liefde. Doe mee met het aanschuifdiner! Van 18.00 uur tot 20.00 uur kunt u voor € 10 een dagschotel krijgen; dinerbonnen zijn op 30 maart te koop bij de receptie.


Gebouw De nieuwe Liefde, Da Costakade 102 te Amsterdam. Zie
www.denieuweliefde.com
9 maart 2012
Start van de interviews voor het boek

Afgelopen maanden hebben studenten Public History van de Universiteit van Amsterdam geportretteerden van het project het Porem van Mokum geïnterviewd en hun verhalen verwerkt in korte teksten. Tijdens een bijeenkomst op de Universiteit van Amsterdam deelden zij hun ervaringen met nieuwe vrijwilligers die ook interviews gaan houden, de eindredacteuren van het boek en de mensen van de organisatie van het project.
In totaal hebben zich 13 vrijwilligers aangemeld voor het ophalen en verwerken van de verhalen, waaronder 7 studenten van de Hogeschool voor Journalistiek uit Utrecht. Degenen die niet bij de bijeenkomst konden zijn, krijgen een uitgebreid verslag en een briefing. Nieuwe vrijwilligers kunnen zich nog aanmelden. Na afloop van de bijeenkomst ontkurkte initiatiefnemer Sasia de Rooy een fles champagne aan de voet van het beeld van Multatuli en werd er met direct betrokkenen geproost op het mooie boek dat volgend jaar moet verschijnen.Onder het toeziend oog van Multatuli...
5 maart 2012
POREM op radio en TV

De presentatie in de Koningsstraat is aanleiding voor de Amsterdamse Televisiezender AT 5 aandacht te besteden aan het project Het Porem van Mokum. Het programma 020 LIVE maakte in haar liveprogramma tussen 9.30 en 10 uur een uitgebreid interview met Saskia de Rooy, initiatiefneemster van het project. Voor de etalage lichtte zij de getoonde portretten toe. Daarna vervolgde het programma in de torenkamer van café de Waag waar beeldhouwster Anna Hulzink een portret aan het maken was van een nieuwe voorgedragene, lid van de Medische Tuchtraad in Amsterdam. Klik hier voor compilatiefilmpje

’s Middags werd Saskia de Rooy geïnterviewd voor het radiostation FUN X over het project.
1 maart 2012
Porem te zien in de Koningsstraat

Tot eind maart zijn 9 portretten in keramiek te zien in de etalage naast de Yoga Lab Studio in de Koningsstraat 36. De portretten maken onderdeel uit van het project het Porem van Mokum.
De getoonde selectie in de Koningsstraat bevat beelden van de kunstenaars Colin Bloom (2x), Karel Gomes, Anna Hulzink (2x), Antoinette Otten, Saskia Pfaeltzer en Saskia de Rooy


Met dank aan Yoga Lab voor deze etalageruimte
2 maart 2012
Magazine KLEI
In het maartnummer besteedt het keramisch magazine KLEI een pagina aan het project Porem van Mokum. Daarbij worden vijf bijzondere portretten in foto’s getoond.29 januari 2012

Porem van Mokum in de Volksbond

Bij de Volksbond, Tweede Kostverlorenkade 15 in Amsterdam, was zondag 29 januari de opening van de duo tentoonstelling van Het Porem van Mokum en de Show Muts go On met mutsen van Dees (lekker warm in deze koude dagen!).


Wendela Hasselaar leidde de middag in en er was muziek van Melissa, Heitze en Mick.


De expositie wordt georganiseerd door Ellie van Steensel van PS de KOPsalon. Van Steensel is ook een van de uitvoerend kunstenaars van het project het Porem van Mokum


Klik hier voor meer informatie over de samenwerking van de KOPsalon, centrum PS en De Volksbond


Porems hangen en mutsen passen
De opening

Porem collectebus voor de impuls-donatie


Klik hier voor het filmpje van de start van het Porem van Mokum
17 januari 2012

Porem bij verkiezing Amsterdammer van het Jaar
In een afgeladen Stadsschouwburg werd zondagmiddag 15 januari de ‘Amsterdammer van het Jaar’ verkozen.


Elf Amsterdammers waren door Het Parool genomineerd voor deze eer. Ieder van hen had een eigen bijzondere bijdrage geleverd aan de leefbaarheid van de stad. Uiteindelijk werd de mensenredder Mohamed Taha El Idrissi uitverkoren en gehuldigd. Het Porem van Mokum vraagt Mohamed om ook onderdeel te worden van het Porem van Mokum.


In de lange pauze van eht huldigingwsprogramma was het Porem van Mokum vertegenwoordigd met een stand in de Ajaxfoyer.


We hopen dat ook de genomineerden die niet zijn uitverkozen door hun achterban worden voorgedragen (en gesponsord) om blijvend vereerd te worden in Het Porem van Mokum.Mohamed Taha El Idrissi is de Amsterdammer van het Jaar. Links Barbara van Beukering, hoofdredacteur van Het Parool, rechts presentatrice Sylvana Simons. Foto: Maarten Brante.

Klik hier voor meer informatie over De Amsterdammer van het Jaar 201112 december

Veel belangstelling voor Porem op Miljonairfair
Meer dan 55.000 mensen hebben de miljonairfair in de RAI bezocht. Het Porem van Mokum had van de organisatie gratis standruimte gekregen in het Parool café. In de stand was steeds een beeldhouwer aan het werk. Aan de wand hing een paneel met negen hoofden in keramiek. Belangstellenden kregen informatie over het project en werden aangespoord om sponsor te worden. De nieuwe folders vonden gretig aftrek. Vele tientallen mensen waren oprecht geïnteresseerd en met hen wordt in de komende weken verder contact opgenomen. Ook voor de belangstellenden die geen banden met Amsterdam hebben, was er een oplossing: zij kunnen een portret bij een van de kunstenaars bestellen voor € 1.500. Daarvan gaat € 365 commissiegeld als gift naar het project Porem van Mokum.26 november
Porem als kerstcadeau

De kerst en Nieuwjaarstijd biedt een uitstekende mogelijkheid voor kleinere bedrijven en verenigingen om een speciale medewerker in het zonnetje te zetten door hem/haar te eren met een voordracht in het Porem van Mokum en een portretsponsorschap van de zaak. Denk aan degene die een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd, aan de jubilaris, of aan degene die zich al zo lang bijna onzichtbaar inzet voor de zaak. Voor slechts € 365 kunt u uw medewerker laten vereeuwigen in het Porem van Mokum. Een mooie alternatieve besteding van het geld voor kerstgratificaties!
25 november
Porem op de Miljonair Fair

Medewerkers van het Porem van Mokum zullen van 8 -12 december bezoekers van de miljonairfair enthousiast maken om sponsor te worden van het Porem van Mokum.’


De organisatie van de Miljonairfair staat sympathiek tegenover het initiatief en maakte ruimte vrij voor de medewerkers van Porem van Mokum. Een beeldhouwer zal ter plekke aan het werk gaan met klei om de mensen een idee te geven van het project.24 november

Promotiematerialen beschikbaar

Het Porem van Mokum heeft er mooie prentbriefkaarten bij en transparante stickers.


Op de prentbriefkaarten zijn 8 portretten te zien uit het Porem en achterop is een wervende tekst over het project en een oproep ook mee te doen.


De transparante stickers met het logo van het Porem van Mokum doen het goed op spiegels. Zo zie je jezelf als onderdeel van het Porem!


Belangstellenden kunnen promotiemateriaal opvragen via info@poremvanmokum.nl

3 november 2011
De eerste portretten van het POREM VAN MOKUM zijn gereed!

Zeventien portretten worden tentoongesteld in de expositie FACE TO FACE, een expositie van geboetseerde en beschilderde (zelf)portretten.

Te zien bij KERAMIKOS, Oudeweg 153, 2031 CC HAARLEM26 september 2011
Porem van Mokum gestart

Klik hier om het filmpje te zien van de start!Foto Dik Nicolai

Het was maandagmiddag 26 september heel bijzonder in buurthuis De Havelaar in Amsterdam West.

Andrée van Es, wethouder en locoburgemeester van Amsterdam vroeg vier beeldhouwers te beginnen met het portretteren van vier Amsterdammers. Daarmee gaf ze het officiële startsein voor het project. Ze noemde Het Porem van Mokum “Het beste idee van dit jaar” omdat het op zo een positieve manier inspirerende mensen eert en het echt een project voor en door Amsterdammers is. In haar toespraak lichtte zij ook toe waarom zij Irma Accord had voorgedragen voor het Porem van Mokum. De beeldhouwer Nelson Carrilho gaf ter plekke direct vorm aan het gezicht van Irma Accord.


De andere beeldhouwers die tijdens de feestelijke bijeenkomst aan het werk gingen, waren: Clare van Stolk, Colin Bloom en Raymond Huisman. De vier prachtige mensen die werden geportretteerd zijn: Lien Amstelveen, Henk Winters,Hans Kwakkel en Irma Accord.


Andrée van Es vertelde tot slot dat ze graag ambassadeur van het project wil zijn. Alle aanwezigen werden opgeroepen om mensen warm te maken om een portret te sponsoren, iemand voor te dragen of om vrijwilliger te worden. Daarna konden de mensen genieten van een heerlijke soep van Henk Winters, vrijwilliger in buurthuis De Havelaar.
Foto's van Dik Nicolai

Voorafgaand aan het officiële startschot, verscheen op zaterdag 24 september een paginagroot artikel in Het Parool, met een interview met Saskia de Rooy.


Dinsdag 27 september stond een foto met uitgebreid bijschrift in De Telegraaf.


Daarnaast zijn er verschillende sites waar het Porem van Mokum wordt geïntroduceerd:
Gemeente Amsterdam:

http://www.amsterdam.nl/ en http://www.amsterdam.nl/@458666/porem-mokum/


Stadsdeel Amsterdam West:

http://www.dichtbij.nl/amsterdam-west/lifestyle/artikel/2148348/bouw-jij-mee-aan-het-porem-van-mokum.aspx


Kunstuitleen Beeldend Gesproken:

http://www.ralphart.eu/documents/augustNewsLetter.pdf


Uitvaartverzorging Rooshert:

http://rooshert.nl/amstelsalon-blog/porem-van-mokum-een-bijzonder-amsterdams-kunst-project/